L’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge tanca la seua 6a edició. 15 dies durant els quals més de 2.500 persones han gaudit de diferents propostes artístiques contemporànies i innovadores envers la mar, el reciclatge i la recuperació de residus. La d’enguany ha sigut una de les edicions més ambicioses. Per una banda, estrenàvem la producció pròpia ‘Pull & Play’ de la Companyia Sonora, seleccionada en el programa Art for Change de la Fundació La Caixa entre més de 300 propostes d’àmbit estatal, i que ha estat desenvolupada amb la participació directa de l’Associació de Persones Sordes de Gandia ‘La Safor’ (APESORGA). El projecte consistia en l’elaboració d’una peça escènica sonora, interactiva i inclusiva, a partir d’una col·lecció d’instruments de reciclatge concebuda per la mateixa companyia.

Per altra banda, han participat artistes de prestigi internacional com ara el filòsof i comunicador de l’ecologisme sostenible Jorge Riechmann, que va obrir un debat sobre el paper dels éssers humans al planeta i la seua relació amb la natura, massa sovint basada en el desig antropocentrista de dominar-la. Moments de reflexió també amb el Cine Documenta(‘t), ‘Gràcies per la pluja‘, una clara confrontació entre la crua realitat africana i la comoditat d’occident davant el canvi climàtic i les seues conseqüències.

Factoria d’Artis3 van ser les encarregades d’uns tallers creatius i originals a partir de materials molt diversos recuperats i reutilitzats. I la Cia. Zero en Conducta estrenava sala reformada a la primera planta amb ‘Trashhhh‘, una història plena de màgia creada amb un poal i una bossa de fem com a protagonistes.

Durant les dues setmanes que ha durat el festival, la cambra del Teatre del Raval acollia la instal.lació sonora ‘Acuática‘, dels holandesos residents a Chelva Bosch&Simons, feta amb xarxes cedides pel mestre pesquer José Ferrer, del Grau de Gandia. Com a cloenda del festival, un dels pioners i impulsors de la música contemporània experimental a l’estat espanyol, el valencià Llorenç Barber, músic de les campanes i dels concerts de ciutat.