El Pop al Carrer, des de fa uns anys Festival Desllunat, es fa gran i se’n va de casa: 18 anys després és moment de plegar de la plaça que ha acollit aquest esdeveniment únic a les primeries de l’estiu a la platja de Tavernes de la Valldigna. Va ser una edició rockera, de tornada als orígens, amb la qual es tanca el cercle. Recuperava el format de dos dies (15 i 16 de juliol) i presentava un cartell amb quatre noms complementats amb la participació de El Triangulista, habitual mestre de cerimònies, i les seues sessions punxadiscos.

El Pop al Carrer ha estat sempre una referència per als amants de les músiques populars contemporànies més alternatives, sent el primer festival indie de la comarca (sols cal esmentar a Arthur Caravan, Senior i el Cor Brutal, Conxita, Oliva Trencada o Mi#, entre molts altres, per a evidenciar el seu tarannà inicial). Un espectre que evolucionà any rere any amb el canviant perfil dels assistents. L’escàs públic jove donà peu a les famílies i grups de totes les edats que des de fa una dècada i mitja acudeixen cada tercer cap de setmana de juliol.

“Tant se val si fa vent o calor. Ells i elles, el nostre públic, són la raó per la qual hem aguantat tots aquests anys. Ni la pandèmia ha pogut amb nosaltres”, explica Francesc Burgos, director artístic del festival. De fet, LaCasaCalba és, possiblement, l’únic projecte cultural de tot el País Valencià que ha pogut mantenir els seus festivals (un per cada estació) malgrat les restriccions sanitàries dels darrers dos anys. Aspecte que posa de manifest la fortalesa i viabilitat d’aquest model, basat en la proximitat, la sostenibilitat i l’escala humana de les coses. “Amb tot, és moment d’acomiadar-nos de tots vosaltres, fidel públic de la platja de Tavernes de la Valldigna. I ho hem fet recuperant el format de dos dies, amb una programació d’excepció i moltes ganes de diversió”, comenta Burgos.

Divendres 15 obria la nit una de les bandes més importants i singulars del rock estatal vinguda des de Granada, Lagartija Nick, els quals compartiren escenari amb el rock d’estil de la banda de Puçol Els Mox. Dissabte 16 arribava la versió més local amb dues formacions de la Valldigna: el rock progressiu de Twelve i la resurrecció d’Amanida Peiot, banda que tancà el primer Pop al Carrer -tres dels seus components foren els impulsors del festival-, i que ara han tornat en el format de septet multinstrumental original.

El fil conductor del festival va ser l’ambientació musical a càrrec de El Triangulista, habitual mestre de cerimònies del festival. Esperàvem també al mític locutor de Radio 3 Juan de Pablos, però la salut li ho va impedir.

El públic va poder arrodonir l’experiència amb un gastroespai amb beguda i menjar de proximitat cuinat al lloc per pep Gomaris i Pep Solà.

Destacar també que per a aquesta edició especial, LaCasaCalba ha comptat amb la participació de Daniel Olmo, el que fora dissenyador gràfic de la casa i del festival, a més de vídeo-jockey en les primeres edicions, el qual signa el cartell d’aquesta 18a edició. I, així mateix, amb el suport tècnic d’Impacto Music, encapçalat, una vegada més, pel valler Suso Melo.