El Teatre de Raval de Gandia acull un any més la iniciativa de LaCasaCalba que difón els ODS i consciencia sobre la gestió dels residus a través de l’art

Este cap de setmana va concloure la setena edició de l’RRRR Festival d’art i reciclatge al Teatre del Raval de Gandia. Dos caps de setmana durant els quals s’han dut a escena tres espectacles en quatre funcions obertes al públic, a més de la inauguració amb la pre-estrena del documental ‘Sordonora‘ i els tallers creatius coordinats pel grup saforenc Factoria d’Artis3. Tots ells, sempre baix el prisma del reciclatge i la conscienciació sobre l’emergència climàtica i la generació i gestió de residus. Enguany, a més, amb la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible com a fil conductor de tota la programació.

Amb el festival clausurat, encara s’ha dut endavant part de la programació. Concretament, dues últimes funcions de l’obra ‘Pull&Play‘ que es van haver d’afegir davant l’alta demanda dels centres dins la Campanya Escolar del Teatre del Raval. I el curs ‘Músiques Brutes, laboratori d’exploració i creació sonora‘, impartit pel Col·lectiu Cuneta al professorat del Cefire Gandia.

Ambdós dissabtes, Cuneta Producciones va presentar ‘A cau d’orella‘, una experiència sonora i visual pensada per a la primera infància però de la qual han gaudit famílies de totes les edats. Es tracta d’una funció de format reduït, inspirada en la lluna i el paisatge nocturn, on es busca el diàleg amb la poesia de les coses xicotetes. La Resonante Basuband va aportar el toc musical i el ball amb un concert sorprenent, ‘El so de l’abocador‘, on els protagonistes eren vora 30 instruments creats del no-res, d’objectes quotidians i deixalles recuperades i que ara són capaços de generar una gran varietat de timbres i ritmes.

Companyia Sonora repetia en una única funció en obert ‘Pull&Play‘, una obra interactiva i inclusiva on es barregen teatre, música (a través de màquines sonores fetes amb materials reciclats) i projeccions sorprenents. Es va estrenar en l’edició de 2021 del Festival i des d’aleshores, ja l’han vist més de 1.500 persones. Es tracta d’un projecte seleccionat dins del programa ‘Art for Change’ de la Fundació LaCaixa dut a terme amb la col·laboració de l’Associació de persones Sordes de Gandia i La Safor (APESORGA). Per últim, xiquets i xiquetes de totes les edats van crear originals escultures durant les dos sessions organitzades per Factoria d’Artis3, totes a base de taps de plàstic de colors.

El festival està organitzat per LaCasaCalba en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia i compta amb el suport de la Diputació de València i Turisme, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura, Turisme Comunitat Valenciana, Mediterranew Musix, Ecoembes i el Teatre del Raval Gandia.