Els espectacles de la campanya escolar es faran també en obert per al públic en general

Dimarts dia 21 d’octubre es posa en marxa la campanya de teatre per a escoles i instituts que comprendrà el present curs escolar fins al mes de maig. Es pretén, així, resseguir l’itinerari del teatre per a escolars que el Raval, amb la companyia Pluja Teatre al davant, encetà a començaments dels anys noranta. Des d’aleshores, aquesta sala –la primera privada creada en territori valencià per al públic infantil- ha permès a molts xiquets i xiquetes de la safor i també de comarques veïnes com la Marina, la Valldigna, la Vall d’Albaida, la Ribera o l’Alcoià, descobrir el teatre des de ben menuts.

La pluja segueix fent bona saó i per això es continua amb la tasca del teatre escolar, ampliant-se ara també als instituts, amb alumnes d’educació secundària i batxillerat i que es troben en edats compreses entre els 11 i els 16 anys. Així mateix, s’implanten dues noves activitats dins la campanya escolar. Per un costat, en desembre es presentarà el cicle ‘Infants a escena’, on els xiquets i xiquetes prendran el protagonisme pujant a l’escenari per gaudir de dos espectacles concebuts per als més menuts de l’escola, dels 3 als 6 anys. D’altra banda, per complementar la campanya escolar, s’oferirà també un recorregut històric pels escenaris teatrals de la ciutat de Gandia a càrrec d’Anna Sala, historiadora i especialista en turisme cultural. Aixímateix, aquestos espectacles s’oferiran en obert per al públic en general un cap de setmana al mes.

Huit espectacles d’octubre a maig

Un total de huit espectacles es portaran a terme d’octubre a maig. Adaptades a les edats a què s’adrecen, les obres proposen diferents vessants de les arts escèniques com teatre de text, teatre gestual, teatre narrat, poesia escènica i sonora, manipulació d’objectes i música en directe. Els espectacles, que tenen una durada al voltant de 60 minuts, a excepció del cicle ‘Infants a escena’ que comprèn dues obres d’entre 30 i 45 minuts, s’ofereixen majoritàriament en valencià tot i que, en alguns casos, es poden sol·licitar també en castellà. La campanya s’encetarà amb la representació de l’obra El Sr. Lletraferida, de la companyia d’Alcoi La Dependent, que es portarà a terme del 21 al 31 d’octubre i que va adreçada als escolars a partir de 10 anys, del 3r cicle d’educació primària, fins als estudiants de 1r i 2n d’ESO. En novembre, de l’11 al 14, la companyia de Manresa, Teatre Mòbil, oferirà Sense solta, un espectacle de teatre gestual adreçat a escolars de 6 a 10 anys, premiat com a Millor Espectacle en la Mostra de d’Igualada 2013. I, en desembre, com a novetat, s’inicia el cicle ‘Infants a escena’ on els xiquets i xiquetes pujaran a sobre de l’escenari per gaudir de dos espectacles de teatre, manipulació d’objectes i música en directe. Es tracta de Corpore Oh!, de la Cia. Eugenia Manzanera (Toledo) que tindrà lloc del 9 al 12 de desembre i de Històries de ratolins, de la Cia. Elisa M. Matallín (València), que es representarà del 15 al 18 de desembre.

Ja en l’any nou, del 13 al 23 de gener, els alumnes a partir de 15 anys (3r i 4rt d’ESO i 1r i 2n de batxillerat), tindran l’oportunitat de conèixer una mica més l’obra del poeta valencià Vicent Andrés Estellés de la mà de Perros Daneses (València) amb l’espectacle Un entre tants. Homenatge a Vicent Andrés Estellés. I, del 3 al 12 de febrer, els alumnes del tercer cicle de primària, a partir de 10 anys, i els alumnes de 1r i 2n d’ESO, tindran l’oportunitat de veure 1, 2, 3 Macbeth, de la Cia. Anem Anant (València), un espectacle d’Eduard Costa, basat en l’obra Macbeth de W. Shakespeare, dirigit per Gemma Miralles i ambientat en 1606 a Londres.

En primavera, del 23 de març a l’1 d’abril, els menuts d’entre 6 i 10 anys marxaran de viatge amb La POP, la Petita Orquestra Peiotaire (La Valldigna) amb unespectacle que compta amb tres nominacions als Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià de 2013. Finalment, la campanya escolar conclourà amb la representació, del 5 al 14 de maig, de Martina i el bosc de paper, de l’Horta Teatre (València). Un espectacle de teatre textual i titelles adreçat als escolars de 3 a 6 anys on, amb una divertida i acurada escenografia, es fa veure als més menuts la importància de respectar i cuidar la natura.

12986925823_9abb975bb2_o