La celebració inclou una vesprada amb diversos espectacles concebuts des de la perifèriaon s’ubica la productora cultural que defuig de modes i convencions

La productora cultural independent LaCasaCalba, amb seu a Gandia, celebrarà el pròxim dissabte els seus 15 anys de recorregut als marges de la cultura, des de la perifèria des d’on es va concebre després de la dissolució del col·lectiu La Calva (Cultura a la Valldigna), engegat peruna colla d’amics a principis de l’any 2000 i que va estar en actiu durant quasi 5 anys. D’aquella colla inquieta Francesc Burgos és l’ànima mater del projecte que va continuar i que hui porta un quart de segle posant en marxa iniciatives culturals allunyades de convencionalismes i modes i més partidàries de l’eclecticisme, la diversió, la sostenibilitat, la proximitat i la transversalitat, sense deixar de banda l’esperit renovador i experimentador. 

LaCasaCalba continua arrelada a les faldes de la muntanya de les Tres Creus, a la Valldigna, des d’on va nàixer, i la seua seu és el Teatre del Raval de Gandia, que va reobrir en 2014 després que Pluja Teatre baixara el teló un any abans. <<Cinc anys després – afirma Francesc Burgos, gerent de LaCasaCalba – el projecte s’ha consolidat i hen reconvertit aquest espai en un centre cultural, privat (i alternatiu) més enllà del cap-i-casal, tot i que som una illa cultural perquè, malauradament al País Valencià, no existeixen projectes d’aquest tipus en altres pobles, cosa que no passa a altres llocs com Catalunya o si volem anar més enllà, a Europa, d’on n’estem a anys llum de treobar-nos recolzats per les instucions públiques que continuen marginant la contra-cultura, la que camina lliurement, pels marges, per les escletxes del sistema>>. 

D’aquests 15 anys d’activise cultural han sorgit i s’han consolidat iniciatives amb missatges diversos com la defensa del medi ambient (RRRR! Festival d’Art i Reciclatge), el despertar cultural i la diversió de la xicalla (Sona Baixet), les noves propostes fora de circuit i l’eclecticisme (Festival Hostes) o la multidisciplinaritat i l’slow culture (Pop al Carrer).

<<Els primers 10 anys hem estat pràcticament dues persones duent-ho tot– explica Francesc Burgos – i, fins als 15 que portem, hem fet de tot: 23 discos publicats; 15 edicions del Pop al Carrer; 8 edicions del festival HOSTES; 4 edicions del RRRR! festival d’art i reciclatge; 8 temporades del Sona Baixet; 3 temporades del cicle “Notes al Peu”; 2 temporades del cicle “Dialegtes”; 12 espectacles propis produïts i més de 400 actuacions realitzades dels nostres artistes, entre els que han estat: Senior i el Cor Brutal, La POP, Arthur Caravan, Òscar Briz, Oliva trencada…; 5 temporades del Teatre del Raval, amb 523 actuacions realitzades; i alguna que altra col·laboració més. A nosaltres no ens podran dir això de ningú fa res per ningú, ni que al meu poble no fan res… Per nosaltres no haurà sigut. Amb tot, la gresca continua! – somriu Burgos>>. 

A hores d’ara LaCasaCalba aglutina un bon grapat de persones, entre col·laboradores i treballadores, gràcies al treball de recuperació del Teatre del Raval de Gandia, tot i que la major part d’elles no s’hi dedica en exclusiva. <<Em sent molt afortunat  per poder col·laborar, per exemple, amb Ximo Vidal, històric del teatre valencià, així com amb altres membres de Pluja Teatre – explica Francesc Burgos – posant en pràctica un altre aspecte que m’encanta com és el treball inter-generacional. I en això, ja hem escenificat dos capítols de la saga d’El Triangulista, el meu alter ego artístic>>. 

El Teatre del Raval acull dissabte la festa del 15 aniversari

El proper dissbate 14 de desembreel Teatre del Raval acollirà la celebració d’aquestos 15 anys d’activisme cultural amb una festa pensada des de la perifèria, que s’iniciarà amb un espectacle multidisciplinari de dansa, teatre, audiovisual i música adreçat als més menuts de la casa a càrrec de Múcab Dansdes de Catalunya. Serà a les 18h. En acabar, al volnat de les 19:30h, la primera planta del teatre acollirà una sessió triple amb la poeta catalana Anna Gasque vindrà acompanyada del músic valencià Josep V. Tallada; A continuació, Bartolomé Ferrando i Trunaamb el seu projecte d’improvisació sonora JOP!.La vetllada conclourà amb l’espectacle creat a propòsit dels 30 anys de la discogràfica de referència G3G Records pel francés Pierre Bastieni els membres de Gran Teatro Amaro, el català Gat i l’holandés Mischa Koolamb el projecte Teatre Mecànic. A més a més, durant tota la vesprada estarà instal·lat un mercat de proximitat de productes agroecològics i culturals de la mà de L’Hort de PereGavina Llibres, i on també es posaran a disposició del públic el catàleg de LaCasaCalba Ed. i G3G Records així coms els packs del Teatre del Raval per regalar cultura de proximitat.  

Les entrades per a l’espectacle familiar costen 5 € i a la triple sessió de cloenda es pot accedir per 8 € comprant l’entrada anticipada a la mateixa web del Teatre del Raval.