Sota el títol «L’home i la màquina», i, una vegada més, sota la lluna de la plaça de les Palmeretes, a la platja de Tavernes de la Valldigna, l’estival més xicotet de l’univers es reinventa per a mantindre’s igual. Artistes singulars d’ací i d’allà, propostes interessants fora de sèrie. Mescla de públics i de disciplines artístiques. Tot en una metafòrica comarca de proïsmitat. Si, com deia Lecrerc, comte de Buffon, «l’estil és l’home mateix», la marca en aquesta edició és a «L’home i la màquina».

Moguts pel mateix ànim aventurer, seguim el viatge. Què descobrirem en aquesta nova etapa? Després d’anys de camí —ja en són onze— s’obri un nou paisatge. S’obri, en propietat, el cel que ens serveix de guia. Enguany —17 i 18 de juliol— el Pop al Carrer passa a ser Desllunat, un desensostrament d’arts en viu, un xicotet escenari-món que vol ventilar i il·luminar el públic a la vora. Un gabinet de curiositats a l’aire —i a l’art— lliure. Una col·lecció d’artefactes corporificats de l’esperit imaginatiu disposats d’acord amb el principi de la interacció; és a través d’aquesta, a través de l’actuació recíproca entre l’ésser humà i l’objecte, una interacció artística, que l’un i l’altre es singularitzen i, consegüentment, es fan mereixedors de la tria. Allò que uneix aquest aplec és el valor màgic, l’única funció de canviar la vida. La mà i la cosa, la mà i l’ésser-a-la-mà, quan es transcendeixen, juntes esdevenen interruptor, accés, mèdium, fetitxe. Benvinguts al Desllunat de LaCasaCalba, si és que hi ha celoberts d’algú. Preparen-se a eixir-ne metamorfosats, redivius, renascuts. LaCasaCalba continua en dansa. Els rigors de la ruta i els recers precaris són compensats per l’elaboració del mapa de les estrelles.

banner-desllunat-web

DIVENDRES 17 DE JULIOL | 20h02

Pierre Bastien & Mecanium (Art sonor, FR)
Pierre Bastien (París, 1953) és un artista amb majúscules. Apassionat de l’univers de les invencions de Jules Verne i seguidor del teòric musical John Cage, treballa a partir d’una idea simple i poètica: combinar instruments musicals amb artefactes mecànics creats per ell mateix. Amb només deu anys, Bastien va crear el seu primer instrument, una guitarra de dues cordes construïda a partir d’elements del joc Le Petit Physicien i, amb quinze anys, elabora una primera màquina consistent en un metrònom flanquejat a la dreta per un címbal i a l’esquerra per una petita corriola. Des d’aleshores i al llarg de vint anys, Bastien ha construït la seua pròpia orquestra amb la qual ofereix gires mundial. Mecanium, formada per enginyoses maquinàries musicals que, mitjançant temporitzadors i petits motors elèctrics, fan sonar instruments musicals de percussió, corda i vent de forma repetitiva, com un loop ad infinitum. Amb tot, una completíssima experiència sensorial.

pierre_bastien

LA PLAÇA CINÈTICA. Projecció en 16 mm | Curts en super-8:

Temps moderns, Charles Chaplin.
Tot un clàssic popular, tant pel que fa a la cinta -en tractar-se d’una de les primeres produccions de cinema sonor-, com a l’autor -per la transcendència social del seu art-, que serà projectat de manara analògic en 16 mm i en versió original, la qual serà traduida en directe per l’actor gandià, Ximo Vidal.

tiempos_modernos

Ballet mécanique, de Fernand Léger. Mu(sica)t per Truna (PV)
Andrés Blasco, Truna, musicarà en directe amb el seu violoncel modificat i la instal·lació sonora, el Toro Cósmico, un curtmetratge d’orientació dadiasta anomenat Ballet mécanique, el qual fou creat per l’artista Fernand Léger en 1924.

TRUNA_bo_def

Supercinema de les Palmeretes. Col·lecció de Santi Estruch (PV)
El cineasta i projeccionista de la Valldigna ens mostrarà la vessant més sideral de la seua col·lecció de cintes en super-8, de la que extraurà resums i trailers de pel·lícules de ciència ficció.

Super8

DISSABTE 18 DE JULIOL | 19h03

CaboSanRoque (Electromecànica, CAT)
‘L’entramat musical i conceptual de CaboSanRoque dóna per a llargues converses i d’aqueixes n’hem tingut unes quantes’, conta Abraham Boba, líder de Leon Benavente. Laia Torrents (teclats) i Roger Aixut (guitarres) són els supervivents d’una proposta que costa de classificar i que només escoltant-los podem fer-nos cadascú la pròpia definició del que fan. Des dels seus inicis en 2001, el grup ha anat mutant, en nombre i en forma però no ha canviat el seu interès per unir músics humans amb instruments mecànics automàtics. La seua essència continua essent l’experimentació de forma lúdica amb instruments inventats i tot tipus d’objectes que mecanitzats aconsegueixen sons únics i l’última mostra d’açò és el seu nou artefacte Tres tristos trons, presentat en 2014 i que està elaborat amb pintes, motors, llaunes, una màquina d’escriure, molls, etc. Tot un virtuós de la percussió. Al nostre festival presentaran el seu darrer disc-espectacle 12 Rounds.

CBS3

Mike Cooper (Slide sounds, GB)
Els darrers quaranta anys de la seua carrera, Cooper ha sigut un explorador musical a nivell internacional, amb la realització i gravació en solitari encara que també s’ha acompanyat d’altres grups inspirats sempre per una gran varietat de gèneres. En els seus inicis es va decantar per la guitarra que donava color a la música blues-folk i, a poc a poc, la seua obra s’ha anat diversificant i ha anat incloent al seu repertori improvisacions i música electrònica, música en viu per a films muts, art radiofònic i instal·lacions sonores. També és un artista visual i un apassionat del vídeo i el cinema.

Mike Cooper_bo

Marcel el marcià (Xiquitrònica, PV)
Marcel és un personatge que arriba des de molt lluny, ni més ni menys de Iocla, i amb les seues aventures va descobrint coses del nostre món que cada vegada és més seu, fins al punt que vol quedar-se entre nosaltres. L’esperit inquiet, aventurer i juganer d’aquest marcià ja l’hem conegut en dos treballs musicals anteriors El viatge de Marcel el Marcià i Marcel arriba a la Mediterrània. Ara Marcel vol fer-nos ballar, és per això que ha fet un llarg viatge per a conèixer uns quants personatges del nostre imaginari com gegants, titelles… amb els quals compartirà aventures i cançons. Veniu al Balla, balla de Marcel el marcià.

marcel_marcià

EL LLAC SONÍFER.
Instal·lacions i peces escèniques:

Llorenç Barber: Espléndido Máximo (PV)
Compositor, instrumentista, musicòleg i artista sonor. Porta més de trenta anys practicant la veu difònica, la improvisació, la campanologia, la música plurifocal, la poesia fonètica i els concerts urbans oferint ‘actuacions de ciutat’, ‘naumaquies’, ‘concerts dels sentits’ o ‘concerts itinerants’ amb músiques textuals, improvisació, construcció d’instruments experimentals, etc. També ha sigut capdavanter com a creador de col·lectius en torn a l’art de vanguàrdia i la música contemporània. Espléndido Máximo serà una actuació que Barber ha ideat ex professo per al Pop al Carrer, amb les seues campanes portàtils de coure. Una intervenció per al gaudi sensorial.

Plato en la cabeza. LuisCastilla

Montserrat Palacios: Coser y cantar (MX-PV)
El fet lingüístic que la paraula singer signifique cantant en anglès, més que una coincidència és una incitació per a esdevenir un duet performatiu –tot ell caixa de ressonàncies i eteris glissands- amb una màquina de cosir Singer que aquesta vegada serà una màquina de cantar. Coser y cantar és un duet de fils de veu, sons punxants i d’afinacions suggerides per un motor-diapasó que controlat amb el peu indicarà diferents notes (tòniques) que serviran com a afinació per a la veu, a la vegada que determinaran distints ritmes segons la intensitat de la pressió del peu sobre el pedal i els canvis de puntada. Tot un show humà i mecànic en directe.

montserrat_palacios_bo

Angel di Stéfano: Els laberints del so (AR-CAT)
L’argentí Ángel Di Stefano és el creador d’Els laberints del so, una proposta lúdica, artística i pedagògica dedicada a l’experimentació sonora a través de la construcció d’instruments no convencionals. Desenvolupa les seues activitats des de 2008 i les seues principals manifestacions fora del laboratori són tallers per a xiquets i adults, concerts participatius, performances i exposicions interactives amb instruments i màquines sonores. Stefano, músic de formació clàssica, prompte començà a construir instruments històrics de vent fins que l’any 2001 es trasllada a Barcelona i prova a utilitzar materials reciclats per a elaborar els seus instruments, provocant així un procés experimental fecund en la seua carrera artística encaminant-la cada vegada més cap a la mecànica sonora que desenvolupa en l’actualitat.

Ángel_Di_Stefano

La Siamesa: Diógenes (PV)
La trajectòria de la companyia La Siamesa ha anat definint el seu enfoc artístic amb l’objectiu d’oferir al públic una visió de las arts escèniques i de la dansa en particular, de forma sincera, sense deixar de costat la rigorosa tècnica i col·locant al mateix nivell d’importància el fons i la forma. Per a La Siamesa és de vital importància que la escena no siga un mer exercici d’estètica sinó que l’espectador se’n vaja a casa amb una petjada d’allò que ha percebut en la representació. Diógenes és un collage d’imatges possibles sobre la deshumanització en la que estem submergits. Davant l’estat de shock d’una societat saturada d’informació i liderada pel mercat econòmic, planteja una eixida cínica del bucle històric i inicia un camí cap a la destrucció completa de tot els valors vigents i la substitució per altres radicalment nous.

20140129-Diógenes-1138  1

Crocanti: Extrem toy music (PV)
Martí Guillem (Crocanti) és un creatiu heterodox, manipulador d’aparells sonors, imatges, accions, objectes i formes, on allò freqüent es transforma en inusual, en únic. La improvisació, l’experimentació i el do it yourself es combinen de manera irreverent però reflexiva amb propostes majoritàriament efímeres. Es caracteritza per un llenguatge fresc i canviant que reflexiona al voltant dels hàbits socials i de la relació entre la creativitat i allò quotidià.

collage crocanti copenhagen mini

Martí Guillem: + = + (PV)
Es tracta d’una instal·lació sonora participativa ideada per Martí Guillem, la qual s’estrenarà a l’edició d’enguany del festival. Estará formada a base de teclats de joguina de diferents models (casiotones) conectats i disposats en un mur de tecles, on es podran manipular i tocar a mode d’orquestra electrònica.

11329804_675389372561944_3704688978777281727_n

ORGANITZA
LaCasaCalba
Ajuntament de Tavernes de la Valldigna
Mancomunitat de la Valldigna

AMB EL SUPORT DE
Pollos Planes
Cineclub Pessic
Teatre del Raval
Grupo F. Burgos, SL

COL·LABOREN
Aceplat Comerciants-platja
Aris – Paco Camús
Bar Poliesportiu
Biologistic SL
Cortinatges Felis
Cruañes Il·luminació
Disvall
Eduardo Pastor Advocats
Fusta Orgànic
Impacto Music
Joyería Girbes
La Casa Viva
Noiseandroid
Pa de Blat
Pa i Dolços Murciano
Privé Sabates
RB Assessorament
Reciton
Seguros CMM
Seronda Estudi Jurídic
Vives Racing School