14 i 15 de juliol de 2017. En aquesta edició especial calcigaran la plaça de les Palmeretes tota una retafila d’artistes que beuen del jazz, directament o indirectament. I és que a les acaballes del segle XIX, la comunitat negra dels Estats Units confrontà l’harmonia occidental amb el ritme africà, per desenvolupar aquest excitant estil, el qual ha anat desenvolupant-se i contaminant-se fins als nostres dies.

En aquests dos dies, gaudirem dels ritmes sincopats i improvisacions de Josep Lluís Galiana; del gypsy jazz de Gatos Revoltosos; de la calidesa clàssica d’Arantxa Domínguez i Ricardo Belda; de la poesia musicada de Versonautas; del hard bop de Ramon Cardo & The Nyora Boopers; del jazz flamenc de Radio Pesquera (Pablo Novoa & Nono García); de la vessant llatina de Guadalupe Mediavilla des d’Argentina; i del projecte de Sedajazz, Jazzejant amb xiquets. A més a més, tindrem la possibilitat d’aprendre a ballar el lindy-hop de la mà de Black Bottom Studio. I finalment, farem un homenatge a tota una generació de músics vallers que, començaren amb el jazz a finals dels 90 de la mà de Ximo Caffarena i de les sessions que oferia el Pub Padur, regentat per Ximo “El Gato”. Tot un ventall d’estils que caben dins d’aquest per se híbrid gènere musical.

Visita la nostra nova web: http://popalcarrer.org/

PROVA_WEB_LCC

Divendres 14 de juliol

Arantxa Domínguez & Ricardo Belda. Proyecto Sólidos (València)

Amb el format clàssic i elegant, ensems, de piano i veu, aquests dos grans artistes ens ofereixen un espectacle obert i personal que obri el ventall jazzístic a un públic més generalista. Aquest projecte conjunt que començaren a girar l’any passat ha estat presentat, entre altres seus, al Palau de la Música dins del cicle Jazz a poqueta nit.

Versonautas (País Valencià)

VERSONAUTAS

Aquest duet ens ofereixen una experiència plena de contrastos, una trobada entre la poesia i la música, un viatge cap a un món sonor pilotat per Roqui Albero (trompeta, flugelhorn, veu i efectes) i Ana Sanahuja (piano, teclats, cors i efectes). Rodant des del 2013, aquesta peculiar proposta ha trobat acull en espais molt distints: clubs i festivals de jazz com ara Festival de Jazz de Toledo; teatres i centres culturals com ara la Casa de la Poesía de La Habana (Cuba); festivals de poesia i galeries d’art com ara Festival “Espais de Poesia d’Alella” (Barcelona), etc.

Pablo Novoa & Nono García (Galícia – Andalucia)

La guitarra elèctrica de Pablo Novoa i la guitarra flamenca de Nono García, s’uneixen en aquest projecte que, amb cançons instrumentals, revelen les seues influències musicals. Jazz, blues, flamenc i músiques llatines que es desvelen al son d’una amistat que els ha portat a compartir les seues composicions en una fusió d’ànimes influenciades pels seus respectius llocs d’origen: Vigo i Barbate.

Dos músics amb una sòlida i reconeguda trajectòria, en el primer cas associada amb Golpes Bajos i en el segon, al món del flamenc i al pop europeu (Vaya Con Dios).

Gatos Revoltosos Gypsy Quartet (País Valencià)

Amb un estil personal que beu del manouche, però també del rock, pop i la música balcànica, aquesta nova formació ens presenta un repertori variat que inclou balades amb sonoritats zíngares fins a un fast a 320 ple d’improvisacions coloristes.

Components: Gerard Vercher (saxòfon); Tonete Puente (contrabaix); Camilo González (guitarra); i  David Garcia (guitarra).

Josep Lluís Galiana – Gali Saxo Solo (País Valencià) 

© R.Domínguez - Josep Lluís Galiana & Avelino Saavedra

Un saxofonista de primera, experimentador múltiple i improvisador, molt proper a l’ambient de les músiques contemporànies i l’art sonor, Galiana representa la vessant free jazz del festival, amb un alt component interactiu. Gali Saxo Solo és un projecte que ell mateix defineix com “la improvisació lliure combinada amb l’electrònica com a teràpia sonora en un intent d’ampliar la capacitat d’escolta i aprofundir en el silenci i en renovades textures”.

A més de treballar com gestor cultural, periodista, professor, escriptor especialista en jazz i art sonor, ha fundat conjunts com ara Ensemble Impromptu o Mediterrenean Electroacoustic Quartet. I ha gravat i col·laborat amb nombrosos artistes com Agustí Fernández o Joan Saura. Així, amb més de quaranta composicions en catàleg i vint registres discogràfics, ha gravat sessions per a diverses ràdios, com ara Radio 3, i segells, Marmita-Música Viva, Artics Produccions o AMEE.

Dissabte 15 de juliol

Ramon Cardo & The Nyora Boppers (País Valencià)

Aquesta formació, liderada pel veterà saxofonista valencià Ramon Cardo, interpreta els ritmes del hard bopun estil nascut als anys 60, fonament del jazz contemporani. S’apropen a la nostra plaça per presentar-nos el seu nou disc, Introducing Ramon Cardo & The Nyora Boppers.

Cardo és un saxofonista de referència en el panorama nacional, col·laborador de grans noms com Tete Montoliu, Lou Bennett i Ximo Tebar. Professor del Conservatori Superior de Música de València, és un referent per als músics joves del País Valencià i l’impulsor del moviment de les big-bands al País Valencià. També ha participat en nombrosos festivals internacionals.

S’envolta de quatre talentosos joves músics: Alberto Palau (piano), Roger Gutiérrez (bateria), Pepe Zaragoza (trompeta) i Jaume Guerra (contrabaix).

Guadalupe Mediavilla (Argentina)

Mediavilla i els músics que l’acompanyen ens visiten dins de la seua segona gira europea. Aquesta acordionista i cantautora argentina adopta un personal estil híbrid que participa de la música popular latinoaméricana (tango, bossa nova, cúmbia, bolero, etc.) i del jazz, amb un fort component de ritmes zíngars. Amb dos discs enregistrats, El Viaje Lento (2015) i Vértigo (2016), ha participat entre altres en el Festival Internacional Cumbre Tajín, compartint escenari amb Lila Downs entre altres.

L’orquestra que l’acompanya són: Jovan Guerra (caixó i percursions), Rob Cavazzini (guitarra), Malik Peña (baix), Pavel López (saxòfon) i Lao Lebrun (violí).

Jazzejant amb xiquets (País Valencià)

Ningú millor que Sedajazz per ensenyar als menuts (i no tan menuts) alguns ritmes bàsics del jazz (swing, reggae, salsa, etc.) i a aprofundir en les emocions que aquests provoquen. I cap millor manera que fent jazz, a través del joc i l’experimentació.

Un concert interactiu presentat per tota la geografia espanyola en més de dues-centes ocasions en el marc de festivals, cicles de concerts, i escoles, entre altres. És aquest l’espai especialment pensat per als més menuts.

Està guiat per aquests tres músics que tenen un ample bagatge pedagògic, a més de molta experiència interpretativa: Josep “Reillo” (congues, bongos, panderos, maraques, shaker, güiro, esquellots, campanes, bateria, djembé i instruments fets amb material reciclat); Francisco Blanco “Latino” (flautes, saxo baríton, tenor, soprano, clarinet, baix elèctric, sintetitzador i percussió) i Teresa Núñez (veu, guitarra, baix elèctric, percussió i efectes sonors).

Padur Jazz Sessio feat. Ximo Caffarena (País Valencià)

El Pub Padur fou un espai de referència per als amants del jazz i les músiques modernes a la platja de Tavernes, des dels anys noranta. Amb el cicle “jazz sessió”, va servir de plataforma per a molts músics vallers que començaren a gaudir i experimentar amb el jazz, però també d’altres artistes valencians, i fins i tot, internacionals. Un homenatge combinat que també reconeix la tasca de Ximo Caffarena, renovador de la música tradicional valenciana i introductor del jazz en els 90 a la Valldigna, on va promoure tallers, produccions i jams. Molts dels seus alumnes i ell mateix ens acompanyaran en aquesta celebració: Gerard Vercher, Hugo Canet, Paco Mifsud, Pep Pastor i José Sanroque, entre d’altres.

Activitats complementàries

A la vora del jazz mare també hi trobarem un mont d’activitats paral·leles que ara passarem a detallar:

Lindy-hop amb Black Bottom

El lindy-hop és un estil de ball de finals dels anys 20, nascut al barri novaiorquès del Harlem. Així com el jazz es considera una fusió de diferents músiques, el mateix passa amb el lindy-hop en el camp de la dansa. En els últims anys ha guanyat molts seguidors arreu de l’estat i també a València, en part per la tasca de l’acadèmia de ball Black Bottom. Seran els seus professors els que facen una demostració i ensenyen a ballar, acompanyats de la seua banda de swing habitual. Una activitat molt divertida adequada per a tots els públics.

Jocs populars amb Disparatario 

També hi haurà un muntatge de jocs, Pícnic, creats per Disparatario on tota la família podrà posar a prova la seua destresa, utilitzar utensilis de cuina transformats en pura diversió, a ritme de swing.

Petit Cinema

Projecccions de curtmetratges en clau de jazz i en format de súper-8 que ens servirà el nostre projeccionista i cineasta de capçalera, Santi Estruch.

Gastro Espai, cuina de mercat

Enguany prestem especial atenció a tot allò que envolta i complementa el gaudi dels espectacles. I el bon menjar és sense dubte un ingredient fonamental. En aquesta ocasió, vingut de la mà de Fusta Orgànic, restaurant de Gandia de nova cuina mediterrània, amb menjar artesanal, creatiu, ecològic i de proximitat; la Food Truck Tandoor, amb cuina agroecològica i com a complement tindrem l’habitual carta de refrescos i granissats de fabricació casolana.

Emplaçament:

+ info: info@lacasacalba.org