L’entitat cultural, arrelada a la Safor, posa en valor el seu savoir-faire i reivindica el xicotet format dels seus esdeveniments culturals

LaCasaCalba reprén la seua agenda de festivals d’estiu amb el Sona Baixet Fest(a) a Godella i el Festival Desllunat (16é Pop al Carrer) a Tavernes de la Valldigna, els pròxims 11 i 18 de juliol, respectivament. Festivals d’escala menuda i sense aglomeracions, que són els més idonis per a una desescalada cultural tranquil·la i segura, i que marquen el present i el futur del sector musical, segons declara la pròpia entitat.

Després de mantenir durant el confinament l’activitat cultural online (amb el Sona Baixet Fest a Casa, suplint el Sona Baixet Fest Gandia -suspés a causa de l’estat d’alarma- i el projecte Electrodomèstica), LaCasaCalba enceta la temporada d’estiu amb aquesta bona notícia. Reactiva la seua activitat i ho fa posant en valor el format de proximitat que caracteritza tots els seus esdeveniments culturals. En temps post Covid19 les nostres propostes no s’han vist massa afectades per les restriccions establertes per les autoritats sanitàries, perquè, des de fa vora dues dècades i de manera conscient, defugim de les aglomeracions i dels grans formats, posant en escena els criteris de proximitat, diversitat i innovació cultural, que emanen de la pràctica de les teories del desenvolupament sostenible i del decreixement, explica Francesc Burgos, director artístic d’aquesta entitat.

La passada setmana LaCasaCalba anunciava que el pròxim 11 de juliol tindrà lloc la cita més esperada per al públic familiar de l’Horta i rodalies, el Sona Baixet Fest(a) Godella, que enguany celebra la seua 3a edició. 

La cita comptarà amb les actuacions de Rondaballs, una colla experta en narrar històries inspirades en el nostre entorn, on els protagonistes són les veïnes i veïns de qualsevol poble; el Mag Rubén Aparisi, un mestre de l’humor i l’ingeni que deixa bocabadats als petits i grans espectadors; Rodamons Teatre, porta anys i anys acompanyant-nos amb les seues cançons i espectacles, fent ballar la nostra llengua i contant-nos tradicions i llegendes dels nostres pobles; i Canta Canalla, un grup de música familiar que té moltes ganes de tornar a fer cantar la canalla amb les cançons del seu nou disc Revolucions per menuts. També tindrà la MiniDisco d’El Triangulista, tallers d’art i jocs populars, a càrrec de Toca Madera. 

Sols una setmana després, el 18 de juliol, l’equip de LaCasaCalba aterrarà a Tavernes de la Valldigna, d’on naix precisament aquesta entitat, per celebrar la 16a edició del festival Desllunat (abans Pop al Carrer). Un esdeveniment que, donades les circumstàncies d’enguany, encara reduirà més el seu format, consolidant-se, com sempre s’ha definit, com “el festival més petit del món”. 

A l’escenari, situat al parc del Llac de la platja de Tavernes, es donaran cita: La POP, Petita Orquestra Peiotaire, Las Libelu, Carles Pastor i Òscar Briz. A banda, el binomi humorístic ‘Pare i fill’ vetllaran pel manteniment de la distància social, durant l’esdeveniment. També hi haurà menjar de proximitat i petites grans sorpreses artístiques a la vora de la Mediterrània. 

I més dates

LaCasaCalba, a més, ha anunciat que també continua endavant la proposta del Sona Baixet Fest(a) de Tavernes de la Valldigna, prevista per al pròxim 5 de setembre. Així, per quart any consecutiu, aquest municipi mediterrani tancarà l’estiu amb una programació que enguany comptarà amb Pim Pam, Rondaballs, el Mag Rubén Aparisi, ‘Fem Joc’ de la Farigola, i la MiniDisco d’El Triangulista.

També en setembre i fins al novembre, tindrà lloc el segon cicle del projecte de música en streamingElectrodomèstica, en aquesta ocasió dedicat a l’acordió. Al cartell, tres dones acordionistes: Isabel Latorre (València), amb el seu projecte personal Eixa; la seguirà des de Mèxic, Guadalupe Mediavilla; i es clourà aquest cicle amb la canadenca, afincanda a Barx (la Safor), Wendy McNeill.

A l’octubre, LaCasaCalba té programada una nova edició de l’RRRR! Art i Reciclatge, que se celebrarà del 13 al 28 d’octubre al Teatre del Raval de Gandia, amb noms com el de l’antropòloga i referent de l’ecofeminisme, Yayo Herrero; El Triangulista amb el seu espectacle Plàstic-tic-tic!Nautilus, de la Cia La Negra; la Resonante Basuband en concert i el seu taller Planeta Sònic; la performance sonora de Dr. Truna; i la projecció del documental Out of Plastic. 

Fins i tot, LaCasaCalba té calendaritzat ja el Sona Baixet Fest Gandia 2021, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de març, amb el mateix cartell que havia programat per a l’edició d’enguany (Dani Miquel, La Petita Orquestra Peiotaire, La Chica Charcos, Guida Sellarès,  Eddy Eighty, Mag Wendo, Dr. Truna, El Triangulista, El Corral de Pepeta, Ual·la i Juan De Pablos), que va haver de ser suspesa a causa de la pandèmia. 

* Nota: Per descomptat, els esdeveniments esmentats acompleixen amb totes les mesures d’higiene i distància social prescrites per les autoritats pertinents, per tal d’assegurar el màxim gaudi amb la màxima seguretat.