El projecte d’EcoRehabilitació va protagonitzar l’acte inaugural del RRRR! Festival 2023.

Amb aquest procés de transició, el Teatre del Raval es convertirà en un espai pioner en sostenibilitat ambiental i eficiència energètica.

23 d’octubre de 2023

Divendres passat vam presentar el projecte ‘EcoRehabilitació del Teatre del Raval de Gandia’, un procés de transició per adaptar l’edifici als reptes de sostenibilitat que planteja l’emergència climàtica.

La presentació va tindre lloc al vestíbul del Teatre durant l’acte inaugural de la 8a edició del RRRR! Festival d’Art i Reciclatge i va comptar amb les intervencions de l’ambientòleg i director de LaCasaCalba, Francesc Burgos, i l’arquitecte Fran López, que juntament amb l’arquitecte Arturo Sanz dissenyaren el projecte.

Aquest procés d’EcoRehabilitació es configura com una metamorfosi de l’edifici per aconseguir millores substancials, com ara la substitució del sostre de fibrociment per una doble coberta de fusta i teula alacantina, la renovació dels equips de climatització, la instal·lació de panells solars fotovoltaics o l’aïllament tèrmic i sonor de les estances; tot amb la intenció de caminar cap a l’autosuficiència energètica i la reducció de la petjada ecològica.

“El millor residu és aquell que no es genera, i ens hem trencat el cap per aconseguir rebaixar la petjada ecològica durant tot el procés, prioritzant els materials de fonts renovables i de proximitat i recuperant tot el que hem pogut. Per exemple les bigues de sostre original, que hem restaurat i que formen part de la nova coberta”, conclou el director de LaCasaCalba.

El projecte d’EcoRehabilitació del Teatre del Raval rep el suport del Fons Europeu Next Generation, el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia del Gobierno de España, el Ministerio de Cultura y Deporte i la Generalitat Valenciana.

Fotos de Mathias Rodríguez